02.12.2009 –– architektura –– Ondřej Krynek

Atelier Data a studio MOOV vyhráli mezinárodní architektonickou soutěž na transformaci prázdného městského bloku ve městě Dallas v USA. V soutěži Re:Vision vyhráli mezi stovkami účastníků s ekologickým návrhem čtyřech různě vystouplých i zkosených výškových domů, které mají připomínat kopce hornaté krajiny. Porostlé mají být trávou i stromy.

Do mezinárodní architektonické soutěže na výstavbu ekologického bydlení nedaleko centra Dallasu bylo přihlášeno několik stovek návrhů ze 14 zemí světa. Výhercem se stala portugalská trojice spolupracujících architektů vystupující pod studii Atelier Data a MOOV, kteří navrhli na čtvercový půdorys nedaleko městské haly komplex čtyř zelených budov nazvaný Forwarding Dallas.

Projekt pojali podle zadání velmi ekologicky a navrhli návrat kusu města k přírodě, když čtyři výškové budovy dostaly podobu odlišně vysokých i zkosených kopců a údolí porostlých zelení. Šikmé stěny jsou porostlé trávou a květinami, střechy mají zabudované fotovoltaické články i zásobníky na dešťovou vodu k zalévání a údolí mezi kopci budou osázeny stromy a keři. Ani mezi bloky nebude nouze o dostupnou trávu a stromy.

Jednotlivé kopce nedostaly náhodný tvar, ale předem propočítaný pro dostatečné oslunění všech bytů nabízených ve velikostech apartmán až po ty se třemi ložnicemi. Pod celým blokem nechybí podzemní garáže, komplex má navržen zabudovaný systém přirozené ventilace a vše má být sestaveno z prefabrikovaných ekologických dílů. Výstavba tohoto zeleného projektu pro 854 obyvatel má být odstartována na začátku roku 2011.

Foto a zdroj: Re:Vision Dallas