09.02.2010 –– architektura –– Jana Sedláčková

V areálu londýnského stadionu Highbury, který byl domovem fotbalového klubu Arsenal, byly v okolí hřiště nejen na tribunách, vystavěny byty v projektu Highbury Square. Po 93 letech byl na stadionu v roce 2006 odehráno poslední utkání, započala výstavba, a v druhé polovině roku 2009 se mohli stěhovat noví majitelé.

Nová podoba areálu je dílem architektů ze studia Allies and Morrison. Základní myšlenkou je   využití původního půdorysu stadionu a  zachování vzhledu východní a západní tribuny. Dokonale byla renovována východní tribuna West Stand, postavená ve stylu Art Deco. Půdorysné rozměry tribun, délka 96 metrů a šířka 18 metrů, umožňovaly vestavění bytů o šířce 4 metrů. Bytů je celkem více než 650, jedná se o apartmány s jednou až třemi ložnicemi a ateliérové byty v horních patrech.

Komplex budov podtrhuje dojem sportovní arény kolem zeleného trávníku. Vnitřní plocha bývalého hřiště, nyní přeměněná na geometricky rytmizovanou soustavu zahrad a zatravněných ploch, vytváří nový městský prostor, nové náměstí. Rostliny v zahradách doplňují skleněné stěny, v noci efektně nasvícené.

Areál podporuje teorie energetické soběstačnosti a udržitelnosti přírodních zdrojů. Na střeše bývalé Jižní tribuny se nachází jedno z největších polí solárních kolektorů v Evropě. Projekt získal již v roce 2003 ještě ve fázi plánování cenu veletrhu nemovitostí MIPIM v kategorii rezidenčních budov a v roce 2009 zvláštní cenu poroty.

Přeměna bývalého fotbalového stadionu na byty ukazuje, jak inovativní design může přinést nevyužívaným nebo chátrajícím sportovním areálům zcela novou náplň a vdechnout nový život celému okolí.

Foto a zdroj: Highbury SquareAllies and Morrison