26.02.2010 –– architektura –– Ondřej Krynek

Jordánské hlavní město Ammán bude mít nové kulturní centrum. Postaví jej tam podle návrhu, který nyní představila architekta Zaha Hadid. Podlouhlá amorfně prosklená budova tvaru kvádru, nazvaná Dům kultury a umění krále Abdalláha II., bude mít dvě koncertní síně a vzdělávací centrum s galerií.

V roce 2008 si vybralo vedení města Ammán britské studio Zaha Hadid Architects, které pověřilo navrážením zcela nové budovy nazvané Dům kultury a umění krále Abdalláha II. do míst, kde se protínají dvě velké dopravní tepny. Zaha Hadid a Patrik Schumacher navrhli budovu tvaru kvádru s fasádou barvy písku a mírně zakřivenou střechou. Jméno má po dokončení získat po současném králi, který je současně hlavou státu.

Myšlenka celé budovy je postavena na otevření se veřejnosti a proto u mohutného domu vznikne malé náměstí, jenž se má s interiérem budovy prolínat. Přispět k tomu má i otevření celého mohutného v ladných křivkách řešeného vestibulu do okolí tak, že fasáda byla na několika místech v nedefinovatelném plazícím se tvaru prosklená, přičemž byl použit princip eroze inspirován monumenty Petře. Do útrob či jakéhosi vnitřního náměstí tak uvidí každý projíždějící a v noci bude interiér zářit široko daleko.

Taktéž pomyslnou erozí narušený interiér je řešen ve dvou úrovních, přičemž běžný návštěvník může vstoupit v přízemí podchody z náměstí u autobusové zastávky kdykoliv a prohlédnout si veřejně přístupnou výstavu. Budova by se tak mohla stát setkávacím místem či novým centrem města pro mladé lidi. Pro významné události bude používán vchod na jižní straně a speciální vchod budou mít umělci, kteří zde budou mít i vlastní speciální kavárnu oddělenou od hostů.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VqCjiU0OX_A[/youtube]

Video: Animace s průletem nad Domem kultury a umění krále Abdalláha II.

Tím hlavním v budově budou dvě koncertní haly přičemž ta větší bude určena pro 1600 návštěvníků a ta menší pro 400 osob. Obě budou mít obdobný písek připomínající jednolitý vzhled a propojeny budou pouze zázemím. Nad vchodem bude navíc umístěna speciální výuková místnost dostupná buď výtahem nebo po schodech. Samozřejmostí je i podzemní parkoviště nacházející se na severní straně vyhrazeného pozemku.

Foto a zdroj: Zaha Hadid