18. března 2010 –– architektura –– Ondřej Krynek

Norské architektonické studio Snøhetta představilo vizuální podobu připravovaného oceánského výzkumného a administračního centra Ocean Space Centre, které by mělo vyrůst především na moři nedaleko třetího největšího norského města Trondheim. Projekt za asi 30 miliard českých korun nyní bude podroben dvouleté studii.

Ve fjordu jen pár set metrů od téměř dvousettisícového norského města Trondheim by mohlo už za dva roky začít vyrůstat poměrně unikátní Ocean Space Centre. Rozkládat by se mělo včetně pozemních budov na asi 160 000 metrech čtverečných, přičemž by mělo sloužit především jako základna pro výzkum všech mořských a přímořských témat  sahající od designu lodí až po výzkum obnovitelných zdrojů energie.

„Centrum by mělo umožnit výzkumným pracovníkům rozvíjet vědomí, že je potřeba přispívat k řešení globálních změn, kterým svět čelí,“ tak zní oficiální vyjádření norské vlády. Jisté je, že podle dnes již světoznámé architektonické kanceláře Snøhetta by v moři měla vzniknout několikapatrová bílá kruhová stavba obehnaná jedním venkovním prstencem fungujícím jako promenáda a druhým z kamenů jako vlnolam chránící kotvící lodě.

Na pevnině v přístavu by přitom vznikl o poznání větší komplex mnoha bílých budov. Ty by byly opět kruhového půdorysu a vyhnat do výšky je mají sloupy oblých křivek, kde by se v různých úrovních propojovaly. Zde by se nacházela především administrativní část projektu a návštěvnické centrum. Výzkumný umělý ostrov by byl od pobřežních budov připomínající například srostlé houby na dohled.

Výstavbu celého projektu pro až pro 1 000 vědců a zaměstnanců i 500 studentů by měla zaplatit norská státní správa a částečně i státní firmy. Cena se odhaduje na devět až deset miliard norských korun tedy asi 30 miliard českých korun. Nyní však projekt čeká důkladná studie, která by měla trvat asi dva roky.

Foto: MIROcean Space Centre
Zdroj: SnøhettaOcean Space Centre