18.07.2010 –– architektura –– Barbora Heroldová

Na pobřeží gruzínského města Batumi bude realizován pompézní projekt obřího akvária v režii Henning Larsen Architects, výherců architektonické soutěže na stavbu, jež se má stát apartní ikonou celé oblasti. Komplex cílený na zájem široké veřejnosti dbá na kombinaci ohromující, ale jasné koncepce a moderní, avšak přírodou inspirovanou expresi.

Aspirace akvária stát se jedním z ústředních až symbolických míst 137 tisícového města Batumi odráží i umístění nové dominanty do prostoru dobře viditelného z pevninské i mořské části. Monstrózního vyznění není dosaženo žádnými složitě konstruovanými prostředky, ale skrze uplatnění místně typického motivu pobřežních kamenů. Obří rozměr těchto všudypřítomných objektů umocňuje architektonický půvab o rozměr přirozenosti i síly.

Akvárium je složeno ze čtyř částí, každá z nich je umístěna v jednom z oněch balvanových objektů a jde o výstavní prostory čtyř různých biotopů, čtyř různých mořských prostředí. Vedle snahy nabídnout návštěvníkům maximum z jinak zřídka vídaných přírodních krás a naplnit tak vzdělávací perspektivu nového zařízení, je s nemenší vážností brán zřetel na vizuální atraktivitu expozice.

Na stavbě lze obdivovat profesionálně zvládnutou vyváženost umělecké vynalézavosti a účelné přímočarosti vedené k maximální funkčnosti všech součástí komplexu. Objektu stačí k velkoleposti už jeho samotná fyzická velikost, podpořená třeba systémem vnitřního i vnějšího osvětlení a kvalitní prací s kontextem prostředí, do něhož bude stavba zasazena. Barvou evokovaná fádní až odosobněná univerzalita se harmonicky prolíná s nečekanou útulností vyvolanou zejména liniovou měkkostí tvarové koncepce.

Centrální prostor je zařízen ke komerčnímu využití, k setkávání a odpočinku nabízí kavárnu a počítá se i s jeho možným využitím pro společenské aktivity, workshopy či přednášky. Budova nabízející plochu 2 000 metrů čtverečních, jež vzdává hold vědě i umění, má vzhledem k propracované vizi rozhodně sílu na to stát se významnou architektonickou i společenskou událostí. Datum realizace stavby zatím není znám.

Foto a zdroj: Henning Larsen Architects