11.10.2010 –– architektura –– Magdaléna Medková

Mezinárodní designová společnost Cheungvogl (Judy Cheung a Christoph Vogl) představila nový zelený projekt nazvaný Shinjuku Gardens. Dvoupatrová parkovací plocha s kapacitou 84 míst, vertikální travnatou konstrukcí a střešní oázou klidu by měla nahradit stávající parkoviště v centru Tokia. Zelené zdi a střešní zahrada oživí okolí města a přispějí k infiltraci dešťové vody.

Vybudovat park v srdci Tokia zní téměř nemožně. Ve městě, kdy za každý metr čtvereční děkujete Buddhovi (a přesto si sáhnete hluboko do kapsy) je zelená zóna zkrátka ekonomicky nevýhodná. Architekti a designová studia jsou tak nuceni přijít na způsob, jak do městské infrastruktury dostat i nějakou tu zeleň.

Dvojice Judy Cheung a Christoph Vogl, zakladatelé studia Cheungvogl, navrhli projekt, který je jak zelený, tak ekonomicky výhodný.  Stávající tokijské parkoviště nahradili  dvoupatrovou stavbou, která oproti běžné parkovací zóně dokáže zachytit velké množství CO2 a navíc zabírá až o pětinu méně prostoru. Jedná se o stavbu Shinjuku Gardens, zelený projekt, který boří hranice architektury.

Shinjuku Gardens se skládají z betonových vrstev, které jsou po stranách vyplněny travnatým porostem takzvanými Green Walls, čímž znemožňují pohled do interiéru. Běžné nájezdové rampy spojující obě podlaží musely být kvůli nedostatečnému prostoru nahrazeny výtahy,  výhodou je však dvakrát větší kapacita stání.  Na střeše budovy by pak měl vyrůst volně přístupný přírodní park, oáza klidu pro uspěchanou městskou společnost.

Může se zdát, že designeři věnovali příliš pozornosti exteriéru, a tak už neměli chuť vyřádit se na vnitřku budovy.  Shinjuku Gardens jsou ale promyšlené do detailu. Interiér byl navržen tak, aby se stal novým muzeem street artu. Mladí umělci zde mají volné ruce. Mohou využít holých betonových zdí a vybudovat  si vlastní galerii. Muzeum s parkovacími místy, neonovými světly a travnatou zahradou by se tak mohlo stát novým kulturním centrem tokijské společnosti.

Foto a zdroj: Cheungvogl