20.12.2010 –– architektura –– Ján Búza

Vítězem mezinárodní soutěže o návrh nového sídla orchestru varšavské symfonie se mezi 138 návrhy stal rakouský architektonický ateliér Thomas Pucher. Jejich projekt byl porotou oceněn jako nejlépe splňující požadavky, jak po stránce akustických kriterií, tak po stránce architektonické a ideové. Polsko by mělo postavit nový hudební svatostánek do roku 2016.

Budova bude umístěna na 27 000 metrů čtverečních velkém pozemku na historickém předměstí  Grochów, kde dříve sídlil veterinární institut. Jádrem budovy je koncertní síň s kapacitou 1 800 míst a prostorem 20 000 metrů krychlových. Je dlouhá téměř 50 a široká 30 metrů. Její vnitřní tvar je kombinací typu Shoebox, což je klasická obdélníková konstrukce s perfektními akustickými vlastnostmi a arény i okrouhlého stylu jako mají stadiony, který zabezpečuje dobrou viditelnost umělců publiku, i když jeho akustické vlastnosti nejsou zdaleka tak dobré. Konečný návrh ideálně splňuje oba tyto požadavky. Zdánlivě volně formované lemy balkonů dotvářejí akustické vlastnosti na úrovni světové třídy.

V podmínkách soutěže však zdaleka nešlo jen o dobré ozvučení samotné koncertní haly. Autoři museli poskytnout také kompletní urbanistické řešení, které by vytvořilo nejen nové kulturní centrum, ale také veřejný prostor a novou dominantu oblasti. Projekt rakouského ateliéru plně splňuje i tyto požadavky. Budovu i celý pozemek obklopuje betonová stěna, která vevnitř skrývá velikou zahradu, tak i neorenesanční budovu ze začátku 20. století. Zajímavostí je samotná stěna, která jakoby pluje v délce 140 metrů bez podepření sloupem. Zahrada je tak volně přístupná zvenčí a zároveň vytváří jakousi oázu pokoje ve městě.

Projekt o celkové užitné ploše 20 000 metrů, přesvědčil porotu nejen zajímavým návrhem sálu, ale taky tím, že celkově nemá tendenci zdůrazňovat formu samotnou, ale nese ideu otevřené a zároveň uzavřené zahrady vytvářející požadovaný veřejný prostor, který svým rázem tvoří ve městě téměř svaté místo, chrám hudby. Komise ocenila i respekt k historickému odkazu prostoru, zejména zachování historické budovy uvnitř zahrady.

Mezi oceněné návrhy na dalších místech soutěže patřili také díla z dílny britského studia Zaha Hadid Architects a též domácích studií Hermanowicz Rewski Architekci a Mąka Sojka Architekci přímo z Varšavy. Vítězný návrh však nejlépe splnil požadavky zadavatele a zároveň nepřekročil rozpočtový strop na realizaci ve výši 120 miliónu euro, tedy asi tři miliardy českých korun. Dokončení se prozatím plánuje na rok 2016, ale jako všude se nejspíše i zde protáhne.

Foto a zdroj: Sinfonia VarsoviaThomas Pucher