08.09.2011 –– architektura –– Ondřej Krynek

Architektonické studio Xten Architecture se postaralo o zdařilou přestavbu domu z šedesátých let ležícího v hollywoodských kopcích nad Los Angeles. Nové sídlo s názvem Nakahouse má abstraktní tvary, které nechává vyniknout skrze černou fasádu a bílý interiér. Zlatým hřebem je výhled na nápis Hollywood tyčící se nad městem.

Přestavba původního domu ležícího na hlavním hřebeni hollywoodských kopců začala v roce 2008 a po více jak dvou letech byla dokončena luxusní rezidence, která má na jedné straně výhled na světově proslulý bílý nápis Hollywood ve stráni nad městěm, na druhé straně na kaňon Beachwood, na třetí na přírodní rokli a na čtvrté v dálce na observatoř Griffith Park.

Architektonicky je dům rozmanitě koncipován jako v různých úrovních navzájem propojené objekty a oproti předchozímu domu se tak měnila především dispozice interiéru nabízejícího celkem 250 metrů čtverečních. Základním prvkem se stala okolní příroda, proto byl dům maximálně otevřen do krajiny a to jak velkými terasami u kuchyně, ložnice a jídelny, tak i zábradlím ze skla a posuvnými skleněnými stěnami.

Nábytku najdeme v interiéru jen velmi málo a to opět v minimalistickém duchu. Společným jmenovatelem všech vnitřních ploch jsou lité podlahy, lesklé na míru vyrobené skříňky a lakovaný kov. Téměř neviditelné bílé vybavení nábytkem oživuje růžovofialová sedačka a  černý koberec. Exteriér, tedy fasáda domu, je ošetřena speciálním materiálem Meoded, který má připomínat sochařské dílo.

Čtěte všechny články na téma bydleníLos Angeles

Foto a zdroj: Xten Architecture