23.02.2012 –– architektura –– Ondřej Krynek

V čínském městě Tianjin vyrostla nová galerie s turistickým informačním centrem a diskusním lounge prostorem. Triple V Gallery navrhlo pekingské architektonické studio Ministry of Design jako rezatý trojúhelník se třemi vchody ve zdvižených cípech a třemi oddělenými i když propojenými prostory. Galerie byla včetně interiéru postavena za čtyři měsíce.

Ministry of Design měli za úkol navrhnout budovu, jejíž pětina by měla být věnována turistickému informačnímu centru, polovina galerijnímu prostoru s recepcí a zbylá necelá polovina diskusnímu lounge s příjemným posezením. Součástí zadání nebylo vymyslet jen architektonickou stránku galerie, ale i interiér budovy a urbanistické řešení okolní vyvýšeného pozemku o rozloze necelých 17 tisíc metrů čtverečních.

Ministry of Design se sídlem v Pekingu a Singapuru navrhli Triple V Gallery jako protažený trojúhelník, jehož cípy jsou zdvižené k nebi a vytváří pod sebou prosklené vstupy do jednotlivých prostor. Fasáda galerie je tvořená ocelovým pásem z materiálu Corten, který je speciálně určen pro venkovní použití a vytváří efektní dojem rezatosti. Do fasády je integrováno i venkovní osvětlení objektu a moderní světelné linky dělající budovu ještě futurističtější.

Interiér nabízí 750 metrů čtverečních a reflektuje architektonickou stránku objektu využitím trojúhelníků a celkově geometrických prvků. Přesto se interiér od exteriéru výrazně odlišuje a návštěvníkům se otevřou prostory obložené dřevem plné moderního světlého nábytku. V interiéru najdeme recepci, kancelář, vip místnost, platební a bankovní zónu, šatnu, jednací místnost, odpočívárnu a další nezbytné vybavení objektu.

Čtěte všechny články na téma galerie, ČínaMinistry of Design

Foto a zdroj: Ministry of Design