04.04.2012 –– architektura –– Ondřej Krynek

Finské studio ALA Architects postavilo v norském městě Kristiansand, ležícím na jihu země, nezvykle tvarované divadlo s koncertní halou a dalšími multifunkčními halami pro celkem téměř 2 000 diváků. Nový kulturní svatostánek pojmenovaný Kilden vyrostl v přístavu přímo u vody a prostupuje jím masivní dřevěná vlna.

Z veřejné architektonické soutěže vzešla působivá čtyřpodlažní stavba s celým názvem Kilden Performing Arts Centre, která je na celkové užitné ploše 24 600 metrů čtverečních divadlem, koncertním sálem a institucí pro múzická umění. Všechny tyto prostory jsou koncipovány samostatně, takže mohou fungovat nezávisle a bez rušení, i když jsou stále pod jednou střechou.

Základem budovy stojící na téměř klasickém obdélníkovém půdorysu je tedy koncertní hala pro 1 200 posluchačů, divadelní hala pro 750 diváků sloužící jako domov pro místní divadlo Agder i krajský operní soubor, multifunkční hala, malé divadlo, kanceláře, místnosti pro workshopy, zkušební prostory a podzemní parkoviště až pro 400 automobilů.

Asi nejpůsobivější na celé stavbě nejsou barevné chodby ani moderní sály, ale majestátní vstup tvořený velkou prosklenou stěnou, kterou do interiéru jakoby prostupuje monumentální abstraktní zvlněné dřevěné obložení, fungující jako stínící kšilt i působivá dekorace interiéru. Díky nasvícení vstupu i polohy objektu, postaveného v námořním přístavu se vše efektně odráží už z dálky.

Obložením dubovými CNC frézovanými prkny se snažili architekti z helsinského studia ALA Architects docílit divadelního efektu a jistého hmatového artefaktu, který bude návštěvníky lákat nahlédnout. Díky této zvlněné stěně se pak zlepšila i akustika prostoru a zjemnila se zdánlivá temnota černé budovy. Velmi zajímavý je i kinetický sloup stojící ve vodě před budovou, který uvidíte na videu pod odkazem níže. Výstavba budovy začala v srpnu 2009 a trvala tedy asi dva a půl roku.

DesignVid.cz nabízí video Prolétněte se nad norským vlnitým divadlem Kilden

Čtěte všechny články na téma divadloNorsko

Foto a zdroj: ALA Architects