28.08.2012 –– architektura –– Ondřej Krynek

V čínském městě Wuxi v provincii Ťiang-su vyrostl obrovský divadelní komplex Wuxi Grand Theatre. Finské architektonické studio PES-Architects jej navrhlo megalomansky jako několik mírně zkosených budov obalených skleněnou fasádou a krytých osmi kovovými listy s poodhalenými konstrukcemi. I přes zdánlivou velikost uvnitř najdeme jeden divadelní a jeden koncertní sál.

V roce 2008 vyhrálo studio PES-Architects, jež má ateliéry v několika zemích po světě, mezinárodní architektonickou soutěž na Wuxi Grand Theatre. Nyní je divadlo, které se stavělo v letech 2009 až 2011, kompletně dokončeno a je novou chloubou města Wuxi, jež leží na východě země u Jihočínského moře. Pro divadlo byl vybrán vrcholek uměle vytvořeného poloostrova, jenž vybíhá do jezera Wu-Li, nacházejícího se jižně od centra města. Umístěním mimo okolní zástavbu mohutnost budovy i její tvar dokonale vynikne, stejně jako například známá opera v Sydney.

PES-Architects pojali budovu megalomansky, přesně tak jak to mají v Číně rádi. Sochařský přístup je zřejmý od prvního pohledu. Na kamenný podstavec byla vybudována dvě divadelní křídla o výšce okolo padesáti metrů, složená pomysleně z několika na sebe napojených ustupujících budov. Zajímavostí je plochá střecha budov, jež slouží jako veřejně přístupná terasa s posezením a vyhlídkou. Celý komplex je navíc kryt kovovou střechou s tvarem rozevírajících se listů. Ze vzduchu by celkem osm listů mělo vypadat jako motýlí křídla.

Interiér je stejně megalomanský jako exteriér. Všudypřítomné obložení různými druhy kamenů nebo sklem, zářivá LED světla, žebrování i kovové detaily umocňují majestátnost budovy. Ve větším křídle najdeme velký sál divadla obložený 16 000 bambusovými deskami. Určený je pro 1 680 diváků a zasvěcen divadlu, opeře, baletu a symfonickým orchestrům. V menším křídle se usadí až 690 diváků a je obložen dřevem a kamenem. Ekologicky koncipovaný projekt má celkovou užitnou plochu necelých 78 000 metrů čtverečních.

Čtěte všechny články na téma divadloČína

Foto a zdroj: PES-Architects