30.09.2012 –– architektura –– Ondřej Krynek

Na jihozápadním pobřeží Švédska vyrostl v krásné nedotčené přírodě středně velký malebný domek, který Mikael Bergquist se svým studiem postavil pro britskou rodinu jako letní útočiště. Jednopodlažní dům se sedlovou střechou respektuje typickou architekturu a díky dřevěnému obložení bude stárnout a více splývat s krajinou.

Tradiční statek je ve švédské architektuře hluboce zakořeněn a je téměř ikonou. Mikael Bergquist se pokusil spojit typologii s moderním způsobem života a semknout bydlení rodiny více s přírodou. Proto navrhl domek, který respektuje krajinný ráz, je otevřený do okolí, maximálně ekologicky šetrný a díky obložení přírodním dřevem i přirozený.

Všem, kteří nepotřebují k bydlení zlaté kliky, je tento domeček na opuštěném místě rájem na zemi. Nevede k němu žádná klasická příjezdová cesta, a tudíž se k němu od jara do podzimu dostanete jedině po moři. Zakotvit můžete u malého nově postaveného soukromého mola a pak vyjít po schodech vedoucích jen k domku.

Dům nabízí skromně vybavený bělostný minimalistický interiér. V přízemí najdeme jídelnu s kuchyňským koutem, jeden menší pokoj, koupelnu, toaletu a krajní pokoj s francouzským oknem, který vede na terasu, táhnoucí se po celé délce domu. V prvním patře jsou tři různě velké pokoje sloužící jako ložnice. Jméno majitele i přesná adresa zůstávají tajemstvím.

Čtěte všechny články na téma Švédskobydlení

Foto a zdroj: Mikael Bergquist Arkitektkontor