12.11.2012 –– architektura –– Ondřej Krynek

Za pouhé dva roky vyrostla v hlavním gruzínském městě Tbilisi nová budova veřejných služeb, kterou navrhlo slavné italské architektonické studio Fuksas. Čtyřpodlažní stavba ze skla a kovu se skládá ze sedmi samostatných objektů, jejichž střechou je 11 bílých lístků podepřených tenkými bílými sloupy.

Gruzie je země kontrastů a v hlavním městě Tbilisi to stejně jako na pobřeží moře platí obzvláště. Země s bohatou historií se snaží být evropská a mílovými kroky se dere vpřed navenek v infrastruktuře a architektuře. Jen těžko byste v okolí Evropy našli stát tak moc realizující nové veřejné stavby. Co naplat, že jen pár kroků od krásných novostaveb lidé žijí často v nestandardních podmínkách či dokonce v bídě.

Hlavním zadavatelem většiny novostaveb v zemi je sám stát, což potvrzuje i čerstvě realizovaná budova veřejných služeb, která vyrostla v centru hlavního města Tbilisi hned u řeky Kura. Agentura pro místní rozvoj oslovila opět velké architekty, jak už je v zemi zvykem, kterými však tentokrát byli Massimiliano a Doriana Fuksas. Podle jejich návrhu byla za rekordní dva roky postavena unikátní budova, která doplňuje nový urbanistický plán centra města kolem řeky, kam spadá nedávno dokončený most, obrovský veřejný park, přepracovaná dopravní infrastruktura a plánované kulturní centrum.

Budova veřejných služeb zahrnuje úřad Gruzínské národní banky, Ministerstvo energetiky a Civilní a Národní registr. To vše v sedmi oddělených skleněných budovách, kde každá má čtyři nadzemní podlaží pokaždé v jiné úrovni. Jednotlivé svazky, dohromady nabízející 28 000 metrů čtverečních užitné plochy, jsou umístěny po obvodu tak, aby uprostřed tvořily jedno velké otevřené náměstí. Jednotlivé kanceláře jsou samozřejmě propojeny i důmyslným systémem lávek.

Tím nejlepším na budově je však zastřešení v podobě různě překrývajících se 11 bílých lístků, které působí na 35 metrů vysokých sloupech až pohádkovým dojmem. Lístky nejen že stíní budovy zvenčí, ale samozřejmě se nenuceně promítají i do interiéru jako přiznané zastřešení, takže do haly odráží denní světlo a vytváří intimnější atmosféru. Hodnota realizace bohužel nebyla zveřejněna.

Čtěte všechny články na téma FuksasGruzie

Foto a zdroj: Fuksas