14.12.2012 –– architektura –– Ondřej Krynek

Švýcarské architektonické studio Boltshauser Architekten vyhrálo mezinárodní architektonickou soutěž o podobu nové budovy oceánia, které má vyrůst v Basileji. Jejich návrh jménem Mořská zátoka přivádí kus moře do centra města díky pískové fasádě a dírách v ní ukazující vodu. Na druhém místě skončil kamenný návrh od HHF Architekten, na třetím futuristická Zaha Hadid Architects.

V únoru 2012 se do mezinárodní architektonické soutěže od podobu nového oceánia přímo v centru švýcarské Basileje přihlásilo 55 studií. Z nich bylo 15 vybráno do finále a ti měli připravit projekt s jejich vizí. Účastnilo se mnoho známých studií jako například David Chipperfield Architects, MVRDV a Behnisch Architekten. Hmotový model byl dán v zadání, takže architekti řešili především design a formu.

Vítězem se stalo studio Boltshauser Architekten z Curychu, které uspělo s návrhem Mořská zátoka. Do centra města chtějí umístit velký objekt z písku, který bude evokovat moře a lákat návštěvníky i díky dírám ve fasádě nahlížející dovnitř. Interiér bude pokračovat v elegantním zaoblení vytvořeném jakoby mořem, stanoveném už na fasádě. Najdeme zde obří panoramatické výhledy, tunely, mořské restaurace a učebny. Začít stavět by se mělo v roce 2016 a dokončeno by mělo být v roce 2019.

Na druhém místě se umístil neméně zajímavý návrh od studia HHF Architekten, který pracuje s objektem jako kusem podmořské skály, která podléhá erozi. Výsledkem je rozmanitě tvarovaná hmota působící, jako kdyby byla postavena z kamene, která má navíc díry plné vody. Erozní systém zde byl navržen i do interiéru, který je opět vymletý vodou. Několik pater nabízí opět rozmanitá akvária s různým obsahem.

Na třetím místě skončilo slavné studio Zaha Hadid Architects, které stavbu pojalo opět organicky až futuristicky. Objekt byl navržen jako chladná geometrická hmota, která se jakoby roztéká do svého podloží. Interiér je až kosmicky chladný, ale o to více efektní v kombinace s velkými panoramatickými vyhlídkami a malými akvárii v podobě skleněných koulí.

Čtěte všechny články na téma architekturaBasilej

Foto a zdroj: Ozeanium