27.12.2012 –– architektura –– Ondřej Krynek

Nizozemské architektonické studio Bureau Lada vyhrálo v roce 2008 soutěž o podobu provozuschopného studia pro současné umělce. Pro zadavatelský Atelier Malkovich vytvořili malý a útulný pavilon Archiv postavený ze dřeva se zrcadlovou fasádou odrážející okolní zeleň.

Bureau Lada je nové jméno nizozemského studia dříve nazvaného HL Architecture. Právě oni na přelomu roku 2007 a 2008 vyhráli první místo s návrhem pavilonu pro Atelier Malkovich, který měl za pár let ležet nedaleko Amsterdamu mezi dalšími pavilony, které dávají zázemí mladým architektům a později prezentují jejich soutěžní návrhy.

Letos byl pavilon zvaný Archiv konečně dokončen. Jeho název jasně napovídá využití. Architekti a designéři by jej měli využívat k uchovávání nejrůznějších inspirací, materiálů i kusů svých děl. V podstatě jde o takový nenápadný trezor s malým átriem uprostřed a pracovním prostředním okolo. Átrium plné zeleně nabízí i malé posezení na lavicích u stolu.

Archiv má silnou a tvrdou zrcadlovou skořápku, díky které působí pavilon nenápadně. Za skořápkou se ukrývá vlídný dřevěný interiér situovaný kolem dokola jako chodba. Vstup do pavilonu je díky zrcadlové fasádě ukrytý a umělec je musí nejdříve objevit.

Čtěte všechny články na téma pavilon

Foto a zdroj: Bureau Lada