30. srpna 2013 –– architektura –– Nela Haraštová

Francouzští architekti Michael Labory a Bertrand Schippan se zúčastnili soutěže o pěší most v Amsterdamu. Architekti vložili do projektu ale mnohem více než jen strohou konstrukci mostu, vytvořenou jen za účelem přemostění řeky. Architekti sáhli po inspiraci hluboko do přírody. Zvolili květ tulipánu a povedlo se jim tak funkčně a esteticky využít národní květinu Holanďanů.

Jednoznačně rozpoznatelný tvar tulipánu se mezi tisíci ohranými variacemi mostů stává jednoznačně dominantou, která dělá místo jedinečné. Mohl by se tak stát jasným místem různých meetingů a zároveň nabídnout mnoho aktivit pro místní obyvatele i turisty. To vše a mnohem víc bylo zahrnuto v projektu The Tulip, který měl vystihnout podstatu živého města.

Okvětní lístky by bylo možné naklánět, čímž by vznikal dojem, jako když se květ rozvíjí. Tento děj by samozřejmě nesloužil jen na okrasu. Ve zcela rozložené podobě by mohlo vzniknout malé náměstíčko, které by bylo zcela průchodné nejenom pro chodce, ale i pro cyklisty. Pokud by se okvětní lístky ponořily do řeky trochu hlouběji, mohla by jedna část sloužit jako plovárna během horkých letních dnů. Jiné polohy lístků by fungovaly jako odpočívadla anebo hlediště při různých společenských událostech jako například během koncertů. Mírným zvedáním lístků by tulipán získal optimální tvar také pro stupňovitý amfiteátr. Tulipán lze použít také jako výstavní prostor. Umělecká díla zavěšená na okvětním sklopeném lístku by byla lépe přístupná i pro kolemjdoucí. Umění by se mohlo tímto způsobem dostat na mnohem hravější úroveň, než uvnitř čtyř bílých stěn.

Na noc by se tulipán, jako každá květina, uzavřel, a proměnil by se v jemně zářivou lucernu, jejíž barevný odstín by se mohl měnit podle aktuální příležitosti. Například ve státní svátky by se rozsvítil oranžovou barvou, na Valentýna třeba červenou. Uzavřený květ by sloužil především jako klub a místo noční zábavy.

Bohužel v Amsterdamu jejich návrh neuspěl. Jejich vize o novém pojetí mostu, co by multifunkčního monumentu, upoutala ale pozornost několika soukromých klientů. Ti je v dalším rozvoji tohoto projektu alespoň podpořili. Je tedy možné, že tento most bude stát alespoň v jiném, Amsterdamu podobném, městě.

Čtěte další články na téma mostAmsterdam

Foto a zdroj: MLBS Architects