29.09.2013 –– architektura –– Ondřej Krynek

Slavná londýnská Serpentine Gallery má nové výstavní prostory. Z bývalého skladu střelného prachu The Magazine je po rekonstrukci nová Serpentine Sackler Gallery. O znovuoživení přes 200 let starého objektu se postarala Zaha Hadid, která budově dala novou futuristickou přístavbu tvořenou částečně prosklenou bílou vlnitou hmotou.

Rekonstrukce budovy zvané The Magazine, která byla využívaná jako sklad střelného prachu a její historie sahá až do roku 1805, byla zahájena v roce 2010, kdy Serpentine Gallery vyhrála výběrové řízení na znovuoživení budovy pořádané správcovskou organizací parků The Royal Parks.

Serpentine Gallery si na rekonstrukci a rozšíření neoklasicistní budovy vybrala světoznámou architektku Zahu Hadid ze studia Zaha Hadid Architects, která již dvakrát postavila dočasný Serpentine Gallery Pavilion, který každý rok staví u velké galerie některý z významných světových architektů. Okolí pak zpracoval známá zahradní architektka Arabella Lennox-Boyd.

Dle plánu do té doby nevyužívaná budova prošla kompletní rekonstrukcí, díky které vznikly nové výstavní prostory o ploše 900 metrů čtverečních a objekt dostal z původního The Magazine honosnější název Serpentine Sackler Gallery. Do interiéru bylo přivedeno přirozené denní světlo díky speciálním světlíkům ve stropech, byly renovovány podlahy i původní zdivo, přidáno umělé venkovní i vnitřní osvětlení.

Tím nejzajímavějším na nové galerii je především nová přístavba, která je jasným rukopisem Zahy Hadid a má nabídnout velkorysý a otevřený společenský prostor. Jde o částečně transparentní zvlněnou hmotu, která má prosklené stěny, vlastní vstup a její bílá střecha s pomocí několika světlíkových sloupů přivádí do interiéru denní světlo. Prostor nabízí dva organicky tvarované bary a v prostoru pak jídelní stoly s transparentními židlemi.

Čtěte další články na téma Zaha HadidSerpentine Gallery

Vybrané produkty od Zahy Hadid zakoupíte na DesignBuy.cz

Foto: Luke Hayes
Zdroj: Zaha HadidSerpentine Gallery