06.12.2013 –– architektura –– Ondřej Krynek

Amsterdamský architekt Paul de Ruiter postavil na opuštěném místě na poloostrově Kamperland na jihu Nizozemska minimalistickou vilu Kogelhof. Ekologická a zcela soběstačná stavba je tvořena skleněným kvádrem vyzdviženým nad okolní nedotčenou krajinou. Druhá část budovy je ukryta v podzemí pod vodní plochou.

Movitý soukromý investor si před sedmi lety zakoupil na poloostrově Kamperland, vzdáleného asi 60 kilometrů od Rotterdamu, rozsáhlý zemědělský pozemek v chráněné oblasti plné unikátních rostli a živočichů, na kterém si chtěl postavit nový dům. Úřad mu výstavbu povolil jen s podmínkou, že okolním pozemkům vrátí vzhled před jejich zemědělskou érou. Proto bylo v okolí vysázeno 71 000 šest let starých stromů, které z místa za pár desítek let udělají les.

Vilu Kogelhof navrhlo studio Paul de Ruiter Architects dle požadavků klienta jako jednoduchou až abstraktní. Objekt má tři úrovně. Po dlouhé přejezdové cestě se dostanete k vjezdu do podzemí, kde je šest šikmých garážových stání, koupelna, kancelář, technické zázemí a vstup schodištěm do prvního patra. Celý tento prostor je ukryt pod vodní plochou, která kříží hlavní obytný prostor, kde samozřejmě najdeme i klasické vstupní dveře s matným sklem.

Přibližně padesát metrů dlouhý a deset metrů široký kvádr ze skla a oceli se tyčí nad krajinou opřený jen na hliníkové konstrukci. Obývací část má obvodové stěny zcela prosklené, což vybízí k výhledům do krajiny. Ve sterilně čistém interiéru najdeme ložnici, koupelnu, obývací pokoj, jídelnu, toaletu, umývárnu a multifunkční otevřený prostor. Celková užitná plocha vily je 715 metrů čtverečních a za svůj skvostný design si už vysloužila několik ocenění, přestože byla dokončena jen před pár měsíci.

Čtěte další články na téma bydlenívila

Foto: Jeroen Musch
Zdroj: Paul de Ruiter Architects