12.12.2013 –– architektura –– Pavel Liška

Nedaleko Düsseldorfu v německém městě Duisburg vznikla nová stavba od architektonického studia Ortner & Ortner. Na břehu řeky Rýn se nachází nezvyklá centrála Národního archivu Severního Porýní-Vestfálska. Výrazná monolitická budova vznikla konverzí a dostavbou bývalého skladu.

Při celkovém pohledu vypadá Landesarchiv NRW v Duisburgu jako hlavní sídlo nějakého komiksového superpadoucha. Vysoké, rovné stěny věže s ostatními částmi budovy působí nanejvýš okázale. Tři různé styly spojuje fasáda v oranžovo-hnědých odstínech. Spolu s blízkým mostem a jeho čtyřmi věžemi, rovněž s velmi podobnou fasádou, a polohou na břehu řeky, Landesarchiv víc než cokoliv jiného připomíná hrad.

Jak už ale sám název napovídá, v této pevnosti se nachází pouze německý archiv. Ovšem ten největší na celém území Spolkové republiky. Ve svých zdech ukrývá 160 kilometrů regálů, s dokumenty politických stran, mapami, fotografiemi, časopisy, nebo i s filmy a hudbou. Největší část archiválií se nachází ve věži, která je součástí nově přistavěných prostor. Bývalý sklad z roku 1930 architekti doplnili o 76 metrů přísně jednoduchých ploch bez oken. Věž kopíruje tvary původní, zákonem chráněné památky, a je zasazena doprostřed čtvercového půdorysu skladu.

Fasáda na zdech i střeše věže je opatřena cihlovým obkladem s kosočtvercovým vzorem. Stejná mozaika je i v okenních otvorech bývalého skladu a sjednocuje časem tolik oddělené stavby.  K plochým a rovným tvarům skladu a věže ze severovýchodu přibyla také šestipatrová přístavba, kde se nachází zejména studovny a kanceláře. První patro je čistě obdélníkové a na něm posléze, je postaveno dalších pět pater s půdorysem sinusoidy.

Tato budova je zvenčí zajímavá především kontrastem se zbytkem Landesarchivu. Ale až její interiér je opravdu velmi povedený. Některé vnitřní nosné stěny jsou nahrazeny sloupy, čímž vzniká otevřený prostor, bohatě osvětlený díky velkým proskleným plochám. Jednoduchá šedá podlaha a bílé stěny oživují rudo-fialové doplňky a toto vše působí velmi kvalitně a vytváří specifickou atmosféru.

Studiu dvou rakouských bratrů Ortner & Ortner se podařilo navrhnout a zrealizovat kvalitní architektonický projekt, jenž je vzhledem k okolí vysoce kontrastní, ale nikoliv pobuřující. Navíc tento vychází z již existující a památkově chráněné stavby, což jen potvrzuje náročnost zakázky. Ta je tím více zvláštní, že jde o středisko instituce, zabývající se tak strohým a faktickým oborem.

Čtěte další články na téma Německo

Foto a zdroj: Ortner & Ortner