18.06.2014 –– architektura –– Ondřej Krynek

Italské Studio Milani dokončilo v Toskánsku budovu základní školy, která spíše připomíná luxusní bydlení. Minimalisticky pojatá škola nazvaná La Balena stojí ve svahu s výhledem na okolní krajinu. Dominují ji rovné linie, sklo a kov.

Architekti se museli poprat se dvěma největšími problémy nové výstavby. Prvním bylo očekávání potřeby vytvořit objekt, kde by se dokázala mísit nová základní škola se školkou, přesto by obě instituce byly autonomní. Druhým problémem bylo velké převýšení svahu 18 metrů, které diktovalo částečné zapuštění novostavby pod zemský povrch.

Výsledkem je tedy nové náměstí, které vzniklo jako střecha části budova nad samotnou školou. Odtud je vstup do areálu školy, je to i místo pro setkávání a nový veřejný prostor. Ze tří čtvrtin je tedy objekt zapuštěn do svahu a připoután k němu. Jedno podlaží bylo zapuštěno pod úroveň svahu, další bylo přistavěno a funguje jako největší víceúčelová hala s velkým výhledem na okolí obřím okem.

Interiér byl koncipován jako čistý elementární prostor, který částečně poskytuje velkou variabilitu. Krom učeben, šaten, prosvětlených chodeb a potřebného zázemí zde najdeme jídelny, laboratoře, kanceláře a uzavřená nádvoří pro volnočasové aktivity. V případě, že by se zde škola zrušila, může místo ní vzniknout několik luxusních bytů.

Čtěte další články na téma školaarchitektura

Foto a zdroj: Studio Milani