30.07.2014 –– architektura –– Ondřej Krynek

Kanadští architekti ze Splyce Design postavili ve West Vancouveru v Britské Kolumbii úchvatnou vilu ve stráni u lesa plného vzrostlých cedrů. Krom minimalistické architektury ze surových materiálů, jako je sklo či pohledový beton, uchvátí na Russet Residence i stylový interiér a výhled na přilehlý záliv.

Cílem architektů bylo co nejméně narušit a co nejvíce splynout s okolní krajinou. Proto dům zapustili co nejvíce do svahu, což odpovídalo i požadované jižní orientaci. Třípodlažní vila je poskládána z ubíhajících kostek sestavených z pohledového betonu, kovu a velkých skleněných tabulí.

Příjezdová cesta k domu je ze severní části, tedy z vrcholku svahu, odkud je vjezd pro dvě auta do garáže v posledním podlaží i přístupový chodník koncipovaný jako malé betonové terasy se zelení. Z této části se zdá být dům téměř neprostupný, přívětivé zasklení vyhlížející z chodby je i tak kryto vzrostlou zelení.

Z jižní strany se dům otevírá maximálně formou hned tří teras. Ta největší je v přízemí a nabízí venkovní místo na grilování připojené k domu, jídelní stůl, lehátka na relaxaci, malý do země zapuštěný bazén, vířivku i druhou nižší terasu. Další terasa je v prvním poschodí z obývacího pokoje, třetí pak z pokojů ve třetím podlaží.

Rezidence obložená dřevem a kovovými deskami skrývá malebný interiér na 427 metrech čtverečních užitné plochy. Jednotlivé úzké chodby propojují obytné části domu a navazují na ně prosklenými stěnami. Nejmalebnější je kuchyňský kout s obývacím pokojem v jednoduchém minimalistickém designu. Krásně jsou řešená schodiště prosvětlená velkými světlíky. Vrcholem je jídelna vykukující do zeleně jako skleněná kostka prosklená ze tří stran.

Čtěte další články na téma Kanadabydlení

Foto a zdroj: Splyce Design