20.12.2008 –– architektura –– Ondřej Krynek

Světoznámé nizozemské architektonické studio MVRDV, postaví nedaleko jihokorejského Soulu nové futuristické Městské centrum Gwanggyo ve tvaru několika vysokých zelených kopců. Krom bytů pro 77 tisíc obyvatel bude obsahovat i kulturní čtvrti, kanceláře a obchody.

Asi 35 kilometrů na jih od Soulu se nejspíš brzy začne stavět Městské centrum Gwanggyo, nazývané též město budoucnosti pro použití technologie Power Center, která v návrhu počítá z hustým zalidněním a dalším multifunkčním užitím na relativně malé ploše. Tyto uzly jsou ostatně v korejském územním plánování již navrženy a doporučovány jako ideální pro rozvoj hustých městských částí.

Nové město navrhlo rotterdamské architektonické studio MVRDV, které proslulo svými impozantními architektonickými návrhy a celkovým moderním přístupem k architektuře. V mezinárodní architektonické soutěži zvítězilo s návrhem zelených různě vysokých kopců nejčastěji tvaru štíhlých kuželů, které budou vždy určené jinému užití.

Pětice velkých a jeden menší kopec bude určen s 200 tisíci metry čtverečními k bydlení pro asi 77 tisíc lidí. Přibližně 48 tisíc metrů čtverečních a jeden menší a zato mohutnější kopec bude věnován speciálně kancelářím. Zbylých 200 tisíc metrů čtverečních bude věnováno kombinaci kultury, obchodům, zábavě, volného času i vzdělání. Těmto prostorám budou sloužit nejčastěji ty nejmenší budovy. Samozřejmě se nezapomnělo na parkování, které se plánuje jako podzemní a to na rozloze asi 200 tisíc metrů.

Celé městské centrum bylo navrženo jako zelná krajina. Budovy budou sestaveny ze speciálních prstenců, které vytvářejí terasy osázení zelení a přirozenou cestou tak nasakují vodu a zároveň čistí vzduch ve městě. To by mělo zlepšit celkovou energetickou náročnost města a snížit i spotřebu vody.

Díky kruhovému tvaru dosáhli architekti jednoduchého řešení oblastí pro setkávání lidí. Nesetkáváme se tak už s klasickým náměstím, ale s rozsáhlými prosklenými atrii uprostřed budov bez nutnosti jakýchkoliv vnitřních vzpěr. Prostor mezi budovami bude opět osázen hustou zelení a cesty spojující jednotlivé objekty budou vytvářet široké pěší zóny. Soběstačné město Gwanggyo City Centre by mělo být dle plánů hotovo do konce roku 2011.

Foto a zdroj: MVRDV