14.01.2009 –– architektura –– Ondřej Krynek

Ve Švédsku bylo postaveno šest dřevěných dvoupatrových řadovek, ze kterých se stal hotel se jménem Salt & Sill. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby se nejednalo o první plovoucí hotel s maximálním možným ekologickým přístupem, moderním zázemím a věhlasnou restaurací.

Historie nově otevřeného hotelu se začíná počítat více než deset let zpět. Tenkrát si jedna partnerská dvojice Susanna a Patrick Hermanssonovi založili malou společnost Salt & Co a postupně si vybudovali tři věhlasné restaurace Salt & Sill ve městě Klädesholmen na malém švédském ostrově Herring.

Na konci roku 2008 otevřeli nedaleko jedné z restaurací stejnojmenný hotel se 46 lůžky. Tvoří jej šest mohutných dvoupatrových řadovek v typickém krychlovém tvaru, postupně nalepených na sebe. Vyrobeny jsou ze dřeva na velkém plovoucím molu a tudíž je možné s hotelem plout po moři a převážet tak hosty, kam jen se jim zamane.

Koncept celého hotelu byl pojat jako maximálně ekologický díky vztahu majitelů k životnímu prostředí. Bylo použito výhradně dřevo, provoz byl navržen tak, že nemá žádné negativní dopady na okolní vodu ani půdu. Vytápění interiéru je údajně zajištěno mořskými proudy. Pod kotvištěm hotelu byla navíc nasazena speciální mořská fauna, která by měla pomáhat čistit moře.

Interiér, do kterého světlo proniká úzkými pásovými okny, je zařízen moderně, převážně ve světlém dřevě v kombinaci s tím tmavě mořeným. Obyvatelům hotelu je k dispozici střešní terasa se skleněným zábradlím a dřevěnou pergolou, ze které je nejlepší výhled při plavbě. Samozřejmostí je gastronomický servis z věhlasného firemního restaurantu, vařícího jen z národních surovin.

Ubytování v hotelu Salt & Sill je možné v přepočtu od asi 2000 českých korun na noc za osobu v jednolůžkovém pokoji, apartmá ve druhém patře s terasou vyjde v přepočtu asi na 7400 českých korun na noc.

Foto a zdroj: Salt & Sill