22.12.2014 –– architektura –– Ondřej Krynek

Architektka a designérka Zaha Hadid navrhla společnosti Bee’ah ze Spojených Arabských Emirátů nové ústředí. V emirátu Sharjah vznikne bělostná kancelářská budova inspirovaná písečnými dunami. Zajímavostí bude nulový ekologický dopad objektu na své okolí, které firma díky svému zaměření požadovala.

Návrh novostavby s výškou 18 metrů vznikl na základě loňské mezinárodní architektonické soutěže pro firmu Bee’ah, která se specializuje na ekologický management. Ekologicky založená země učí chování k přírodě už děti, kde 174 tisíc dětí ze 210 škol je zapojeno do ekologického programu. Hlavním cílem budovy bude řídit efektivněji správu odpadu v zemi a jeho likvidaci ve všech jeho podobách.

Základním požadavkem bylo tedy zhmotnit hlavní myšlenku firmy, proto bylo nové ústředí navrhováno od počátku tak, aby splňovalo ekologický certifikát budov LEED Platinum s nízkou spotřebou vody, nízkými emisemi a minimalizovanou spotřebou stavebního materiálu. Samozřejmostí je využití obnovitelných zdrojů energie.

V reakci na své okolí navrhla Zaha Hadid a Patrik Schumacher budovu ve tvaru několika různě velkých písečných dun, z nichž dvě největší se protínají. Objekt stojící na pozemku o rozloze 90 000 metrů čtverečních nabídne 7 000 metrů užitné plochy, kde krom administrativní části najdeme také vzdělávací centrum, posluchárnu, galerii a efektní lobby. Termín dokončen zatím není znám.

Čtěte další články na téma Zaha Hadid

Foto a zdroj: MIR, Zaha HadidBee’ah