17.03.2015 –– architektura –– Ondřej Krynek

Ve španělském městě Alicante vyrostla minimalistická vila Casa Sardinera od místních architektů z Ramón Esteve Estudio. Objekt vyčnívající ze svahu nad mořem se může pochlubit krásným výhledem hned z několika teras, luxusním venkovním bazénem a nadčasovým interiérem.

I když se jedná o klasický rodinný dům pro zámožného klienta, místo i konstrukce domu jej předurčují především na relaxační využití. Objekt postavený pouze z betonu má rozsáhlou podzemní část, z níž na povrch vystupují jakoby tři samostatné, přesto spojené objekty vyhlížející ze zeleného svahu na Středozemní moře. Bezprostřední okolí domu se může zdát až příliš chladné, přesto je zde dostatek zeleně v udržované zahradě ve svahu pod domem.

Surový beton v kombinaci s použitím kamene, skla a kovu děla z Casa Sardinera minimalistický klenot. Směrem k příjezdové cestě je dům uzavřený plotem a vysokou fasádou s žebrovanými okny. Dům se terasami a venkovním bazénem logicky otevírá směrem k moři, kde nabízí velkými prosklenými okny jedinečný výhled.

Užitná plocha domu je 1285 metrů čtverečních, kde najdeme jak pokoje pro hosty tak samotnou běžně obytnou část. Interiér je stejně chladně minimalistický jaké exteriér. Beton a bezrámové prvky v kombinaci s nábytkem a svítidly v malém množství dělají ve velkém prostoru skvělý efekt luxusního sídla. Krom ikonických kusů nábytku se zde objevují na míru vytvořené prvky ze dřeva, které dodávají interiéru svěžest.

Samozřejmě nebylo zapomenuto na několik luxusních vymožeností jako vnitřní bazén, malé lázně, elektrické ovládané lamelové žaluzie, skleněné schodiště nebo speciálně podsvícená šatna.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto a zdroj: Ramón Esteve Estudio