19.04.2015 –– architektura –– Lenka Hlaváčová

Švédské studio Arrhov Frick Arkitektkontor dostalo za úkol navrhnout dům v lesní krajině v Saltsjö-Boo, v přímořské oblasti ve Švédsku. Prázdninový dům Six Walls House, nacházející se kousek od Stockholmu v malebné oblasti plné lesů a skal, zaujme na první pohled.

Šest betonových stěn rozděluje dům a vytváří tak jeho vlastní uspořádání. Díky takovému rozložení stěn je dům pojmenován Six Walls House. „Ovšem název byl na začátku pouze pracovním názvem,“ vysvětlil spoluzakladatel Johan Arrhov. Pozemek je dlouhý a úzký a rozprostírá se mezi silnicí a vodou. Plně glazovaná fasáda, která pokrývá betonový dům, se blyští na úpatí Baltského moře. Moře můžeme spatřit skrz kmeny borovic, jež obklopují dům ovšem pokud byste chtěli být okouzleni pohledem přímo na moře, stačí přejít k 5,4 metrů vysoké zdi, která slouží jako jižní fasáda objektu.

Severní fasádu tvoří mřížka s posuvnými skleněnými tabulemi. Snad jako kontrast k čistému mořskému prostředí chtěl jeho tvůrce vytvořit dům z robustního průhledného materiálu a betonových tvárnic s cementovou omítkou. Vnitřní prostor tvoří odlévané desky, které umožňují rozdělit místnost vodorovně. Výsledkem je slet různých typů prostor se specifickými vlastnostmi – úzký a vysoký vstupní prostor, značná velikost koupelny, střešní terasa mezi borovicemi a prostorný obývací pokoj, do něhož pronikají sluneční paprsky.

Ložnice a obývací pokoj jsou umístěny podél prosklené fasády, tak aby bylo plně využito přirozeného světla a výhledu, zatímco sekundární prostory leží v jedné linii. Obývací pokoj zabírá celou šířku a výšku konstrukce na jednom konci objektu, zatímco kuchyně a ložnice zabírají prostor v jiné části přízemí. Tři ložnice se nacházejí v horním patře společně s koupelnou. Posuvné skleněné panely jsou vstupní branou přímo do lesa a umožňují tak bezprostřední kontakt s okolní přírodou, což dodává pocit souladu a harmonie.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto: Mikael Olsson
Zdroj: Arrhov Frick Arkitektkontor