14.06.2015 –– architektura –– Ondřej Krynek

Pekingské studio Vector Architects postavilo na pláži Nandaihe Beach v Pochajském zálivu zcela novou knihovnu, která je unikátní hned v několika směrech. Na pláži stojí zcela osamocená bez okolní zástavby, nabízí unikátní ničím nerušený výhled na moře a je postavena celá jen z betonu, skla a dřeva.

Vector Architects přistupovali při návrhu knihovny s myšlenkou vytvoření středového společného bodu, který by jednotně sloužil jako místo k meditaci, čtení, odpočinku i občerstvení v baru. V návrhu chtěli propojit prostor oceánu s interiérem, proto se snažili nechat vstoupit vítr od moře a přirozené světlo do každé z místností.

I když knihovna na první pohled vypadá jako brutalistický betonový bunkr, opak je pravdou. Osamocený objekt se mění stejně jako počasí na pobřeží a snadno se jemu také přizpůsobí. Hlavním bodem objektu je velký sál s pódii v několika úrovních vždy s výhledem na moře velkými okny. Prostor působí spíše jako kavárna s možností stání či posezení u stolků. Interiér je vybaven v bambusovém dřevě a kovu čímž neruší.

Součástí knihovny je i společenská místnost, která je zcela zvukově izolována od hlavní především čtecí místnosti. I sem proudí denní světlo a funguje vzduchová ventilace přivádějící svěží vítr od moře čelní stěnou a stropem odvádějící vydýchaný vzduch. Celková užitná plocha knihovny je 450 metrů čtverečních.

Čtěte další články na téma Čínaknihovna

Foto a zdroj: Vector Architects