12. října 2015 –– architektura –– Jakub Sochor

Studio Archiban navrhlo korejský pavilon, který byl pod heslem Hansik, Food for the Future: You are What You Eat postaven v areálu letošní světové výstavy Expo 2015. Pavilon o rozloze 3 990 metrů čtverečních sestává ze tří pater – první bylo vyhrazeno restauraci a obchodu se suvenýry, druhé výstavním prostorám a třetí kancelářským účelům.

Při navrhování exteriéru pavilonu byli tvůrci inspirování korejskými nádobami Moon Jar, jež spočívají v úhledném tvaru odkazujícím na měsíc v úplňku. Vnější hmoty stavby jsou nebývale hladké, organicky zaoblené a svým mléčným odstínem bílé barvy evokují jedinečný vizuální zážitek. Kromě uhlazenosti zaujmou rovněž citlivě provedeným kontrastem mezi křivkami průčelí a ostrými geometrickými elementy (mezi něž patří čtvercové výstupy z fasády), či například respektováním okolního prostředí. Toho je dosaženo jemnými konturami exteriéru a celkovou jednoduchostí formy.

Výstava v expozici pavilonu je zaměřena na problematiku týkající se potravin. Kromě připomenutí korejských kulinářských tradic zde bylo upozorněno na udržitelnost v této oblasti. Výstavní prostory organizátoři rozčlenili na čtyři samostatné části. První z nich nese název Symphony of Food a za pomoci multimediální show představuje harmonické a zdravé složení jihokorejské kulinářské kultury Hansik.

Po ní následuje expozice s označením Science of Time, která návštěvníkům přibližuje proces fermentace, tedy techniku, jež se široce užívá v přípravě tradičního korejského koření. Postup fermentace byl nastíněn za pomoci Onggi, tradiční kameninové nádoby. Pro třetí část výstavy byl vybrán příznačný název Wisdom of the Earth, neboť představuje proces kvašení potravin ve zmíněných nádobách Onggi uložených pod zemí.

Samotný pokrm a kulturu stolování Hansik bylo možné okusit ve čtvrtém oddílu expozice, v němž se nachází restaurace. Tamní menu sestávalo ze tří organických jídel, z nichž každému byla přiřknuta jedna z následujících vlastností: harmonie, zdraví a léčení. Všechny pokrmy byly zhotoveny z čerstvých surovin a obsahovaly tradiční koření.

Čtěte další články na téma pavilonExpo

Foto a zdroj: Expo Visit Korea