14.10.2015 –– architektura –– Iveta Klusoňová

Pod horou Skuta ležící v nadmořské výšce 2 532 metrů nad mořem byl postaven stejnojmenný bivak pro turisty cestující vysoko v Kamnických Alpách. Nabízí úchvatný výhled na pohoří Alp, pojme až osm horolezců a byl sestaven za jediný den. Vytvořen byl studenty z Harvardu a slovinským studiem Ofis Arhitekti.

Během workshopu s názvem Extreme Environments workshop, který pořádali Rok Oman a Spela Videcnik ze studia OFIS, byla malá skupina harvardských studentů požádána, aby navrhla kabinu, která bude odolávat drsnému alpskému klima vysoko v horách. Z dvanácti návrhů byl vybrán jeden, inspirovaný lidovou slovinskou architekturou. Tyčící se na samém výběžku pod horou Skuta, betonová kabina se šikmou střechou má prosklené štíty a poskytuje tak závratné výhledy na Alpské pohoří, zatímco co zde horolezci mohou přespat a odpočinout si před dalším výstupem.

Klimatické podmínky v horách jsou výzvou pro architekty, konstruktéry a projektanty. Je důležité navrhnou konstrukci tak, aby odolávala extrémnímu počasí, teplotním změnám a drsnému, členitému terénu. Bivak Skuta je na skále ukotven pomocí kovových kloubů, jeho plášť tvoří betonové panely, tvar drží ocelová konstrukce a pro štít bylo použito trojité zasklení, aby kabina vydržela silný vítr a sněhové závěje, které jsou v téhle oblasti Alp běžné. Samotná kabina s dřevěným interiérem se pak skládá ze tří oddílů, které se snižují k okraji hory a vytváří stupňovitou linii střechy. Ve vstupní části je prostor pro ukládání věcí a vaření, druhá a třetí část slouží k odpočinku a spánku na dřevěných palandách.

Trojdílná chatka byla na místo přepravena helikoptérou a za pomoci šedesáti dobrovolníku byla její montáž dokončena během jediného dne. Aby se nenarušil stávající terén hory, tři moduly bivaku jsou upevněny pomocí kolíkových konektorů, které jsou strategicky rozmístěny a tvoří tak základy této konstrukce. Přesto se architekti shodli, že navzdory malé velikosti bivaku nebyla stavba méně náročná než jiné velké stavební projekty. Díky spolupráci se statiky z AKT II a místními horolezci, studio OFIS přizpůsobili stavbu místnímu terénu.

Bivak je objekt, který představuje základní lidskou potřebu, řekli architekti. Je to symbol útočiště. Chata Skuta nahradila dřívější padesátiletý přístřešek a tvůrci doufají, že bude sloužit jako úkryt pro horolezce po mnoho dalších let. Mezi další architektonické projekty studia Ofis Arhitekti patří slovinské lyžařské apartmány ve městě Kranjska Gora nebo dům 6×11 Alpine Hut přímo v Triglavském národním parku.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto a zdroj: Ofis Arhitekti