16.12.2015 –– architektura –– Ondřej Krynek

Letiště Václava Havla v Praze by mělo v brzké době proměnit veřejný prostor před terminály 1 a 2. Český Aeroholding a Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy vyhlásili soutěž, z něhož vítězný vzešel návrh ateliéru Rala. Parkoviště by se mělo překrýt náměstí výhradně pro pěší, přibýt by měla i zeleň.

Vítězný architektonický ateliér Rala postavil řešení chaotického a rozlehlého prostoru před ruzyňskými terminály, který je aktuálně využíván především jako parkoviště, na jednoduchosti, srozumitelnosti a přehlednosti. Rala navrhla zastřešit parkoviště veřejným prostranstvím pro chodce připomínající náměstí s možností posezení. Do těchto prostor by prostupovala zeleň z přízemí.

Součástí návrhu je i dopravní řešení současné komplikované a nepřehledné situace. Architekti navrhli přetvoření ulice Aviatické na hlavní dopravní tepnu, která by absorbovala veškerou dopravu letiště. Prostor před terminály by byl dále lépe rozdělen na prostor pro pěší, parkoviště pro auta,zastávky hromadné dopravy a stání pro taxi. Návrh počítá i s napojením na rychlovlak pod ulicí Aviatická. Mezi novými navrhovanými objekty je i tubus kryjící chodce či 75 metrů vysoká rídící věž.

Čtěte další články na téma letištěurbanismus

Foto a zdroj: Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy