24.06.2016 –– architektura –– Ondřej Krynek

V čínském městě Tianjin se staví knihovna Binhai Library podle návrhu nizozemského studia MVRDV. Prosklená budova, která se blíží dokončení hrubé stavby, zaujme svou otevřeností a dispozičním řešením interiéru, jenž je koncipován jako sférické hlediště okolo zrcadlové koule.

Nová knihovna v osmimilionovém severočínském městě Tianjin, česky přepisovaného jako Tchien-ťin, je součástí nově vznikající kulturní čtvrti Binhai Cultural Centre, které navrhli němečtí architektu GMP. Hlavní myšlenkou budovy bylo vytvořit ne uzavřenou knihovnu, ale konektor do přilehlého parku.

Slavné nizozemské architektonické studio MVRDV proto knihovnu navrhli z ocelové konstrukce nesoucí skleněný plášť, jenž umožňuje proudění přirozeného světla do interiéru a propojení interiéru z exteriérem, konkrétně promenádou před všemi budovami. Díky konstrukčnímu řešení je interiér knihovny jeden velký otevřený prostor bez jednotlivých podlaží.

Dominantou prostoru je zrcadlové oko, které odráží 360stupňové panorama interiéru. Po okrajích jako hlediště pak stoupají po vrstvách jednotlivé úrovně knihovny působící jako vrstevnice krajiny nebo spíše jako police. Návštěvníci mezi nimi budou moci sedět a číst si, lézt nebo si najít svůj společenský prostor.Užitný prostor knihovny je nemalých 340 000 metrů čtverečních. Otevření se plánuje na polovinu roku 2017.

Čtěte další články na téma MVRDV, Čínaknihovna

Foto a zdroj: MVRDV