25.08.2016 –– architektura –– Ondřej Krynek

Čínské architektonické studio MAD dokončilo realizaci školky pro děti nazvané Clover House v japonském městě Okazaki. Cílem bylo navrhnout dům, ve kterém by se děti cítily jako doma a učitelé by jim mohli nabídnout péči, osobní růst a rozvinutí kreativity. Propojili tedy novou architekturu se starým domem.

Architekti ze slavného studia MAD, které vede architekt Ma Yansong, dostali v roce 2012 za úkol transformovat starý dvoupatrový rodinný dům na školku. Studio začalo zkoumat původní rodinný dům o užitné ploše 105 metrů čtverečních, který byl ale vyhodnocen pro rekonstrukci jako nevyhovující. Rozhodli se však zachovat myšlenku a použít dřevo do nové budovy.

Architekti za tři roky navrhli a postavili zcela nový moderní objekt, který zaujme svým hravým rozmanitým exteriérem, přestože fasáda je pouze bílá. Tvar s oblými i ostrými hranami, několika rozmanitě tvarovanými okny a skluzavkou z prvního patra působí velmi příjemným dojmem jako z pohádky. Na třech podlažích o užitné ploše skoro 300 metrů čtverečních najdeme vše potřebné.

V přízemí velkou třídu, hernu, koupelnu i kuchyň. V prvním patře otevřené učebny a přístup do skluzavky vedoucí do přízemí. Ve druhém patře obývací pokoj, studovnu a schody pro čtenáře. Zajímavostí je dřevěná struktura ze dřeva z původního domu, která vyplňuje vnitřní prostor celé školky a je jeho středobodem.

Čtěte další články na téma školaMAD

Foto a zdroj: MAD