05.09.2016 –– architektura –– Jiří Jaroš

Uskupení hmoty potažené vlnitým plechem poblíž pláže perfektně zapadá do jeho lokality. Projekt studia Irving Smith Architects se doslova nevyjímá na jižním pobřeží Nového Zélandu. Stavba je v symbióze s pláží a slouží jako zázemí pro surfaře. Nic víc ani být nechce. Sezónní sídlo přesto nabízí velkorysý prostor pro početnou rodinu.

Offset Shed House, jak jej jeho autoři z Irving Smith Architects nazvali, není výrazným počinem. Alespoň na první pohled ne. Uskupení hmoty v několika kvádrech potažených vlnitým plechem se ztrácí v podobně koncipované zástavbě podél novozélandské pláže. Lokalita je domovem aktivní surfařské komunity a Offset Shed House je navržený právě pro ně. Slouží jako sezónní plážový dům.

Zmíněný vlnitý plech je podobný stěnám nákladního kontejneru a v exteriéru ho decentně doplňuje dřevo. To se objevuje na některých venkovních rámech a pergolách. V interiéru pak tvoří obklad celého stropu a je protějškem k o něco světlejším podlahám. Kvůli usnadnění úklidu písku, který k životu na pláži patří, v domě nenajdeme žádné prahy.

Severní stěna domu lapá po vzácných paprscích ze severu. Ano. Na Novém Zélandu je sever ta teplejší strana. Starají se o to výše umístěná okna, umožňují lepší průchod světla do interiéru. Dům tak teplo a světlo dobře využívá. Jižní strana objektu pak velkými okny věnuje pozornost hlavně oceánu. I když je dům o půl patra vyšší a také rozlehlejší než ostatní stavby, nevyčnívá.

Jak bylo naznačeno, a je to i dobře vidět na modelu domu, stavbu tvoří několik bloků. Ty definují jeden architektonický prostor, ale jejich pohledové rozdělení pomáhá stavbě skrýt se v davu. Střed zastavěné plochy slouží jako terasa, která poskytuje soukromí, protože je krytá ze tří světových stran. Ač je dům pouze sezónním ubytováním, můžeme vidět, že kapacity kuchyně i jídelny jsou navrženy pro větší počet návštěvníků. Léto jim zde zaručeně uteče velmi rychle.

Čtěte další články na téma bydleníNový Zéland

Foto a zdroj: Irving Smith Architects