15.09.2016 –– architektura –– Ondřej Krynek

V zahradě muzea Karla Hostaše v Klatovech najdeme velmi zdařile rekonstruovaný Pavilon skla Klatovy, který realizoval Atelier 25 respektive Martin Kožnar a Jiří Bíza. Původní pavilon z roku 1959 proměnili v moderní výstavní prostor pro sbírku historického skla Loetz i krátkodobé výstavy. Na jeho fasádě nyní hrdě svítí logo PASK.

Architekti dostali za úkol rekonstruovat pavilon, který se nachází v oblasti památkové zóny a spadá do ní i přilehlá zahrada. K původnímu účelu výstavy klatovských karafiátů již od 80. let nesloužil a používal se jako depozitář a dílny přilehlého Vlastivědného muzea. Právě tvar muzea s užitnou plochou 230 metrů čtverečních byl pro architekty největší hodnotou.

„Nejprve jsme odstranili všechny přidané historické vrstvy, které pavilon díky úpravám zvenku i zevnitř proměnily, aby vynikl čistý základní tvar pavilonu ve tvaru písmene U. Zazdili jsme všechny původní otvory, včetně centrálního vstupu a prolomili symetricky dva nové otvory ve štítech. Jeden otvor je vstupem. Oproti původnímu centrálnímu, je umístěn asymetricky, aby expozice mohla vyplnit nerušeně celý prostor pavilónu. Orientaci jsme zdůraznili organickou křivkou chodníku vinoucí se od vstupu z ulice zahradou k pavilonu. Druhý otvor je velké okno s průhledem do zahrady, které dává tušit světlo na druhé straně expozice při vstupu do pavilonu a vytváří tak uvnitř výstavy ‚pauzu‘ s posezením. Třetí otvor je velký kruhový světlík ve střeše v prostředku pavilonu s horním rozptýleným světlem,“ uvádí architekti.

„Expozice je umístěna do vitrín, které jsou součástí obvodových stěn. Návštěvník se díky tomu pohybuje uprostřed expozice obklopen kolem dokola pestrými tvary a barvami historického skla. Tvarování vitrín vychází z geometrie pavilonu, mírně ji rozvíjí a dotváří tak podobu vnitřního prostoru interiéru. Ten je rovněž určen pro krátkodobé výstavy, čímž je umožněno vystavování objektů různých měřítek. Součástí expozice je betonové točité schodiště do suterénu, kde je umístěno technické zázemí s toaletami. Další technické zázemí se šatnou je schováno do zděné ‚kapsy‘ u vstupu,“ dodávají s tím, že jednotná bílá barva exteriéru a interiéru více podtrhuje barevnost exponátů.

Čtěte další články na téma rekonstrukcepavilon

Foto: Ivan Němec
Zdroj: Atelier 25