14.10.2016 –– architektura –– Ondřej Krynek

Slavný francouzský zámek ve Versailles byl obohacen o nový pavilon Dufour, kterou navrhl architekt Dominique Perrault a designér Gaëlle Lauriot-Prévost. Cílem pavilonu ležícího z části i v podzemí je uvítat přibližně pět milionů návštěvníků ročně, kteří sem přijíždí oslavovat francouzské baroko jakožto symbol absolutistické monarchie.

Nemalý projekt byl zahájen už v roce 2003, kdy byl schválen územní plán, jenž počítal s vybudováním nového návštěvnického centra citlivou formou ze stávajícího křídla zámku a částečně zabudováním v podzemí. Architektonickou soutěž vyhrál v roce 2011 uznávaný francouzský architekt Dominique Perrault, který na projektu začal ihned pracovat. Práce do letošního otevření tak trvaly pět let.

Výsledkem je místo kam návštěvníci při cestě do Versailles vstupují a z něhož také vystupují. Rekonstrukcí dle plánu prošlo stávající křídlo u nádvoří Cour Royale a Cour Des Princes. V jeho přízemí najdeme vstupní návštěvnickou místnost pro shromažďování návštěvníků, v první patře restauraci a ve druhém posluchárnu. Zajímavostí je pak východ koncipovaný sestupem po schodech dolů do podzemí. Rekonstrukce všech částí byla samozřejmě vedena citlivě ve spolupráce s hlavním architektem historických památek Frédéricem Didierem.

Důležitou součástí projektu je i řešení interiérů, které byli jemně upraveny ve třech fázích rozdělených na podlaha, strop a lustry. Hlavním designérem byl Gaëlle Lauriot-Prévost, který využíval tradiční opakující se vzory typické pro Versailles. Zajímavě jsou pak řešené i lustry řešené formou protioblouku formou gadronů. Důležitý byl vznešený dojem ze všech prostor, proto se zde opakují jemné tóny, jantar a jen to nejlepší dřevo.

Čtěte další články na téma rekonstrukceinteriér

Foto a zdroj: Dominique Perrault