20.01.2017 –– architektura –– Ondřej Krynek

Architektonické studio Urbantainer, které se zaměřuje na stavění budov z dopravních kontejnerů, realizovalo další pozoruhodnou stavbu a to rozšíření sídla National Theatre Company of Korea. Z dlouhých červených dopravních kontejnerů postavili moderní z části prosklený objekt s velmi stylovým a modulárním interiérem.

National Theatre Company of Korea byla založena teprve v roce 2009, ale už po dvou letech ji byly prostory v centru Soulu malé a pořádání drobnějších akcí i setkávání lidí hledali prostory nové. Rozhodla se proto oslovit studio Urbantainer, aby ji navrhlo rozšíření. Vzhledem k tomu, že divadelní společnost sídlila ve starém hangáru s nemožností přístavby, bylo logickým vyústěním postavit nový objekt v areálu.

Urbantainer dostali za úkol navrhnout odpočinkovou zónu, lobby a kavárnu v místě hmotově navazujícím na jeden z prostor divadelní společnosti. Architekti použili jako stavební prvek celkem 13 propojených dlouhých dopravních kontejnerů, které navrstvili ve do dvou imaginárních podlaží a propojili. Vznikla otevřený prostor 12 metrů dlouhý a nová užitná plocha 247 metrů čtverečních.

Červená barva upoutá z exteriéru novostavby, ale najdeme ji i v interiéru. Prostor je otevřený s možností modulárního členění fungující na bázi posuvných příček, které dokáží vytvořit jednotlivá zákoutí či případně zastínit prosklené části. Interiér dostal industriálního ducha. Konstrukční prvky jsou odhalené a nábytek má stejný průmyslový design. Před budovou je pak možné ve stánku koupit lístky na představení nebo posedět na lavicích.

Čtěte další články na téma Jižní Korea

Foto a zdroj: Urbantainer