05.02.2017 –– architektura –– Ondřej Krynek

Ve výšce 2 096 metrů nad mořem v italském Oberggenu vyrostla nová luxusní horská chata. Navrhla ji teprve před rokem dvojice architektů Peter Pichler a Pavol Mikolajcak a dřevostavba již pár měsíců vítá své hosty. Interiér nabízí restauraci, lounge a bar, ale především skvělý výhled.

Nová horská chata Berghütte Oberholz stojí přímo u stanice kabelové lanovky Oberholz v Obereggenu. Při pohledu z vrchu nenápadně vyrůstá z kopce, kde je viditelní pouze svou dřevem pokrytou střechou. Při pohledu zespodu jsou viditelná tři ramena chaty, která mají jednotný tvar domku se sedlovou střechou.

Důležitým místem je velká dřevěná nezastřešená terasa, která doplňuje hmotu budovy a je spojnicí do interiéru. Inspirace velkými horskými chatami je viditelná i v interiéru. Prostor je maximálně otevřený s obnaženou dřevěnou konstrukcí stavby. Prostor díky tomu vypadá domácky a útulně. Více soukromí nabízí takzvané kapsy definované právě tvarem domků.

Přízemí chaty nabízí hlavní restauraci a společenskou místnost. Součástí budovy je i bar, který se nachází hned vedle vchodu. Kuchyně a prostor pro skladování potravin je taktéž v přízemí.  Toalety pro hosty a místnosti pro zaměstnance jsou situování do prvního podzemního podlaží.

Čtěte další články na téma restauracebar

Foto a zdroj: Peter PichlerPavol Mikolajcak