05.06.2017 –– architektura –– Ondřej Krynek

Švédský architekt Ulf Mejergren navrhl se svým studiem UMA pro město Stockholm veřejný bazén, který by lemoval nábřeží jednoho z přítoků. Na vyvýšeném místě by nabízel nejlepší výhled na město nejen místním, ale i turistům. V zimě by mělo být možné bazén Infinity Pool využít jako veřejné kluziště.

Návrh počítá s vytvořením několika set metrového bazénu, který by vznikl přistavěním k vyvýšenému chodníku nad silnicí ve čtvrti Södermalm, zvané též Slussen. Z této severní části Stockholmu je prý nejlepší výhled na město, který ale není pro místní ani turisty nijak lákavý, což má tento projekt změnit. Koupající by měli mít nejen skvělý výhled, ale pocit splynutí s Baltským mořem.

Přístavba je promyšlená více než se zprvu zdá. Měla by být dvoupatrová, kde podlaží pod samotným bazénem by mělo nabízet sauny, kabinky na převléknutí a sprchy. Voda v bazénu by měla být přiváděna přímo z moře a to přes malou čističku. Na podzim a na jaře navíc ohřívána odpadním teplem.

Výstavba celého projektu by měla být cenově dostupnější díky prefabrikovaným dílům, jenž by měly být vyneseny jeřábem, ukotveny do konzolí a propojeny. V zimě je počítáno s upuštěním vody jen na nutnou úroveň a vytvoření kluziště. Přístup po celý rok by měl být zdarma. Zda bude projekt realizován zatím není známo.

Čtěte další články na téma Švédskobazén

Foto a zdroj: UMA