17.07.2017 –– architektura –– Ondřej Krynek

V americkém městě Washington byla v místním National Building Museum otevřena veřejně dostupná instalace Hive. Ze 2 700 kusů různě vysokých papírových tubusů ji navrhlo americké architektonické a designérské Studio Gang. Až 18 metrů vysoká instalace připomíná včelí úl a slouží mimo jiné i ke kulturním akcím.

Na architekturu zaměřené washingtonské National Building Museum se může pochlubit velkým átriem, ve kterém každoročně dává prostor pro krátkodobé instalace. Letos svěřilo muzeum svůj veřejnosti zdarma přístupný prostor architektonickému a designérskému Studiu Gang, které se zaměřuje na architekturu veřejných budov, urbanismus a navrhování výstav.

Jeho architekti navrhli instalaci Hive, která má připomínat včelí úl. Velká instalace, která se stala dominantou átria se skládá výhradně z papírových tubusů různé délky. Od své základy se tubusy postupně zkracují až ke svému vrcholu. Tvar instalace připomíná pohoří a je tvořen velkým centrálním úlem a dvěma menšími postranními. Všechny jsou vzájemně propojeny, přičemž nejvyšší měří 18 metrů a má průměr 10 metru.

Instalace či spíše dočasné pavilony mají poskytovat komornější prostředí pro kulturní akce jako přednášky, koncerty a doprovodné programy výstav. Díky použití papíru, který je dále využitelný a recyklovatelný, je uvnitř úlů i dobrá akustika. Samozřejmě každý návštěvník pocítí i wow efekt světelného paprsku světlíku na vrcholu. Pavilon je v muzeu přístupný až do 4. září, tedy celkem tři měsíce.

Čtěte další články na téma paviloninstalace

Foto a zdroj: Studio Gang