17.08.2017 –– architektura –– Ondřej Krynek

Architektonický ateliér AR Design Studio dokončil v anglickém Kentu zdařilý rodinný dům nazvaný Black House. Jak už název napovídá, je celá stavba oblečená do černé barvy. Minimalistický přízemní objekt s vnitřní terasou je usazen do zeleně a jeho luxusní interiér je vybaven vkusně a nadčasově.

Už výběr místa pro realizaci novostavby byl v roce 2015, kdy projekt startoval, zcela zásadní. Na zelené louce uprostřed vzrostlých stromů je místo pro nový rodinný dům dokonalé. Norman a Tina Ellis si pro návrh domu vybrali ateliér AR Design Studio, který se inspiroval písečnou oblastí Dungeness právě nedaleko v Kentu.

Architekti se rozhodli dům koncipovat jako pět samostatných modulů propojených k sobě okolo centrálního nádvoří. Obdélníkový půdorys domu byl rozdělen na bloky a ty propojeny tak, aby zvenčí vytvářeli zajímavou strukturu. Bloky jsou pak zvenčí jednotně obloženy tmavým dřevem a případně doplněny černými zdmi. Okna jsou pak malá pásová směrem k cestě a velká do zahrady a nádvoří.

Parkovací stání je zahloubeno pod zem a zastřešeno převisem, kde najdeme kuchyňský kout, jídelnu a venkovní terasu. Dále na 400 metrech užitné plochy najdeme čtyři ložnice, obývací pokoj, druhou letní jídelnu a centrální nádvoří s posezením. V prvním patře je umístěn ve formě kostky pouze další obývací pokoj s výhledem do okolí. Opodál domu najdeme bazén a původní letní domek, kde je možné ubytovat hosty.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto a zdroj: AR Design Studio