20.12.2017 –– architektura –– Ondřej Krynek

Liberecký architektonický ateliér Mjölk dokončil výstavbu pozoruhodného rodinného domu, které stojí nedaleko Prahy na okraji lužního lesa. Lesní vila je tvořena dvěma objemy propojenými plochou organicky tvarovanou střechou. Velký důraz byl kladen na výhledy z interiéru do okolního lesa.

Pro výstavbu si klienti vybrali malebné místo nedaleko vesnice za Prahou, na okraji rozsáhlého lesa. V roce 2013 si pak vybrali liberecké architekty z ateliéru Mjölk, kteří navrhli projekt, kde jim hlavní inspirací bylo prostředí domu.

„Střecha zakrývá dva hlavní objemy. První skrývá ateliér, hostinskou část a garáž. Druhý je plnohodnotným domem pro rodinu. V dolní části je situován velkorysý obytný prostor s obývákem, kuchyní, pracovnou a ložnicí rodičů. O patro výš navazují na dolní dispozici dětské pokoje, které jako jediné objemy převyšují střechu domu. Dětské pokoje jsou identické. Každý z nich má svoje vlastní hygienické zázemí a malou šatnu,“ uvádí architekti.

„Střecha vytváří kryté prostory mezi oběma domy i v jejich zákoutích. Předsunutý strop akcentuje venkovní prostředí a zvětšuje kontrast mezi venkovními obrazy a interiérem, který ve sjednocených dřevěných podhledech prostupuje do exteriéru. Dům je zděný, s železo-betonovou konstrukcí střechy,“ dodávají.

Interiér obou částí domu s velkorysou užitnou plochou 322 metrů čtverečních hodně využívá dřevo s bílou výmalbou a černými prvky. Dřevo najdeme na podlaze části domu, v podhledech i ve vybavení. Velmi zdařilá jsou velké okna, které rámují úchvatné výhledy na zahradu a do okolního lesa.

Čtěte další články na téma bydleníMjölk

Foto: BoysPlayNice
Zdroj: Mjölk