03.01.2018 –– architektura –– Ondřej Krynek

Londýnský ateliér Tonkin Liu, který vede Anna Liu a Mike Tnkin, postavil zajímavě řešené rozšíření jednoho z londýnských domů. Dvoupodlažní Sun Rain Room stojí v místě běžné zahrady. Svým organickým tvarem střechy, která je navíc zelená, do místa krásně zapadá.

Původní pětipodlažní dům postavený z cihel se rozhodli majitelé renovovat a rozšířit v podstatě o takzvanou zimní zahradu, kde chtěli část své zahrady do vnitro bloku zastřešit a využívat celoročně. Tonkin Liu provedli citlivou rekonstrukci stávajícího objektu a navrhli přistavět dvoupodlažní Sun Rain Room.

Velmi důmyslná přístavba má první podlaží ukryté pod zemí, kde navazuje na původní obývací pokoj s jídelnou novou ložnicí s malou zahrádkou a točitými schody pro výstup do zahrady. Přízemní podlaží nabízí několik možností posezení a to za skleněnými stěnami pod organicky tvarovanou střechou s malými kruhovými světlíky.

Dominantou rozšířující části, která má celkovou užitnou plochu 80 metrů čtverečních, je vodní plocha napájená dešťovou vodou fungující jako bazén.Promyšlená je i zelená stěna, která za sebou ukrývá technické místnosti jako venkovní kuchyni, dílnu, sklad a kůlnu. Všechna podlaží jsou propojena a vytváří tak nové možnosti využití venkovního prostoru.

Čtěte další články na téma bydlenírekonstrukce

Foto a zdroj: Tonkin Liu