29.01.2018 –– architektura –– Ondřej Krynek

Po pěti letech výstavby bylo čínském Pekingu dokončeno Guardian Art Center, které navrhl slavný architekt Ole Scheeren se svým ateliérem Büro Ole Scheeren. Rozsáhlá stavba je poskládána z kvádrových objemů s efektně kulatými okny perforovanou fasádou. Uvnitř nabízí muzeum, galerii, kanceláře a aukční síň.

Návrhem na nové Guardian Art Center byl Ole Scheeren pověřen v lednu 2011. K výstavbě byl určen pozemek v centru města o výměře 6 320 metrů čtverečních. Cílem ateliéru bylo navrhnout kulturní svatostánek, který spojuje minulost, současnost a budoucnost. Budova má být sociální katalyzátor pro kulturní výměnu a být domovem pro umění v širším smyslu, nejen tedy pro umělce ale i sběratele.

Scheerensi díky umístění budovy nemohl dovolit navrhnout výškovou budovu, proto je polovina užitné části objektu zapuštěna pod zem. Na povrchu vidíme několik tmavých kvádrů vyskládaných zdánlivě nesystematicky na sebe, obložené čtvercovými dlaždicemi na koso a zdobené různě velkými svítícími kruhovými okny. Prolínání objemů vytváří efektní skrumáž ploch, tvarů a světel. Stejně efektní a přesto jednoduché zdobení bylo přeneseno i do interiéru. Vstupní hala je zdobena obklady a jemným osvětlením.

Celková užitná plocha necelých 56 000 metrů čtverečních je rozdělena na tři patra podzemních parkovišť, podzemní aukční sál, patro speciálně navržené pro depozitář, napojení na podzemní hromadnou dopravu, přízemní velkou galerii, dvě podlaží pro krátkodobé i dlouhodobé výstavy a dalších pět podlaží mixující restauraci, hotel, kavárnu s knihovnou a kanceláře objektu.

Čtěte další články na téma Čína, muzeumOle Scheeren

Foto: Iwan Baan
Zdroj: Ole Scheeren