04.02.2018 –– architektura –– Ondřej Krynek

Ve španělském městě Ayora, které leží ve vnitrozemí nedaleko Valencie, postavilo uznávané architektonické studio Fran Silvestre Arquitectos přísně minimalistický rodinný dům. Dostal název Casa en la Ladera de un Castillo a u rušné silnice je zatesán částečně do skalnatého svahu. I když je poměrně úzký, nabízí vše nezbytné pro spokojené žití.

Novostavba stojící na okraji malého města je navržena velmi důmyslně. Vybraný pozemek byl velmi malý a z velké části zasažen skalnatým masivem. Architekti navrhli do tohoto svahu zapuštěný třípodlažní objekt z vrstev bílé ostře řezané hmoty, která se v jednotlivých podlažích ledabyle překrývá a vytváří tak sice rovnou fasádu směrem k silnici, ale ozvláštněnou prolamovanými segmenty zdí.

Vedle domu najdeme venkovní dvě parkovací stání. Vstup do objektu je z boku malými prosklenými dveřmi. Casa en la Ladera de un Castillo má tři podlaží o celkové užitné ploše 230 metrů čtverečních. Středem domu prochází útlé, ale dostatečné schodiště se světlíkem, které všechny patra propojuje stejně jako silně minimalistický interiér v bílé barvě.

Přízemí zarovnané se silnicí slouží jako úložný prostor. První patro nabízí ložnici s velkou samostatnou koupelnou a samostatným sociálním zařízením. Největší je druhé patro, kde najdeme další ložnici, koupelnu, kuchyňský kout s obývacím pokojem. Pokračování tohoto patra za skleněnými dveřmi je koncipováno jako nekrytá terasa o velikosti 54 metrů, kde je možno jíst u stolu pod otevřeným nebem.

Čtěte další články na téma bydleníŠpanělsko

Foto a zdroj: Fran Silvestre Arquitectos