02.04.2018 –– architektura –– Ondřej Krynek

Norské architektonické studio Haugen Zohar Arkitekter dokončilo na západě země nové odpočívadlo Ureddplassen. Najdeme ji na hojně turisty i místními navštěvované trase Helgelandskysten podél pobřežní. Jednoduchá zastávka s posezením zaujme především elegantní toaletou.

Podle místních je v sotva lepší místo, kde můžete v zimně obdivovat polární záři a v létě takzvané půlnoční Slunce, než na norské scénické cestě Helgelandskysten. Toho si je vědomá i vládní agentura Statens Vegvesen, která se stará o veřejné cesty. Chtěla místním i turistům přinést trochu komfortu a tak oslovila Haugen Zohar Arkitekter, kteří dostali za úkol navrhnout zastávku v moderním designu, jenž by nenarušovala surový ráz krajiny.

Trojice architektů navrhla urbanistické řešení 2 000 metrů čtverečních včetně moderní a nadčasové zastávky. Základním prvkem jsou výhledy, které by neměly být nijak narušovány. Zastávka se proto skládá z pěti hlavních částí. První je parkoviště pro auta řešené formou zálivu, okolo kterého je vybetonována terasa. Jejím nejvýraznějším prvkem je toaleta krytá betonovou skořepinou se stěnami z mléčného skla. Dále zde najdeme posezení na kamenných lavičkách, stupňovité posezení s výhledem blíže k moři a sochu na podstavci.

Čtěte další články na téma urbanismusNorsko

Foto a zdroj: Statens VegvesenHaugen Zohar Arkitekter