25.04.2018 –– architektura –– Ondřej Krynek

K desátému výročí od otevření unikátního Centra současného umění DOX v pražských Holešovicích, které je právem považováno za jedinečný český projekt nejen z hlediska konverze bývalé továrny, se otevírá nový multifunkční sál DOX+ a k němu přiléhající zkušebna. Navrhl ji architekt Petr Hájek se svým studiem a připomíná polštář či polstrovanou pohovku.

Centrum současného umění DOX se od svého otevření v roce 2008 pravidelně rozrůstá. Dech beroucí projekt, který už dávno není jen pouhou galerií se naposled rozšířil o Vzducholoď Gulliver, jenž podle návrhu architekta Martina Rajniše přistála na střeše hlavní budovy. Nyní se otevírají další dva objekty, které jsou situovány do vnitrobloku.

Petr Hájek Architekti navrhli DOX+ jako multifunkční sál pro 450 až 700 lidí, který bude mít špičkové vybavení a nabízet bude divadelní, taneční, hudební i další typy vystoupení. Objekt je napojen na přízemí rekonstruovaného šestipatrového domu a má tvar klínu s extravagantní polstrovanou fasádou. Střecha domu je zelená a přístupná návštěvníkům. Interiér se stěnami z pohledového betonu je možné upravovat podle kapacitních potřeb.

Druhou budovou ve vnitrobloku je zkušebna s tvarem kvádru. Objekt má obdobně koncipovanou fasádu fungující i jako akustický prvek. Hmota stavby je odlehčena částečným postavením na sloupy, díky čemuž je pod ní možno parkovat. Interiér nabízí zkušebnu identicky velkou jako je prostor v hlavním sále, což umělcům usnadní přípravy na vystoupení.

Čtěte další články na téma DOX

Foto a zdroj: DOX