24.05.2018 –– architektura –– Ondřej Krynek

Amsterdamské architektonické studio DOK Architecten postavilo v nizozemském městě Zwolle parkovací dům, který se rozhodně vymyká typické evropské architektuře. Ve čtvrti plné domů z červených cihel postavili objekt ze žlutých cihel, který přitahuje oči a připomíná spíše nějaký palác nebo hrad z písku na pláži.

Objekt jako z jiného světa, minimálně z jiného kontinentu. DOK Architecten se přiznávají, že se inspirovali v místech Hedvábné stezky a oblastí střední Asie, když navrhovali parkovací dům, kde klientem bylo samo město Zwolle. Jejich design působí jako dům z písku, kde jeho fasádu zdobí žluté cihličky a cestička pro pěší v noci osvětlená LED pásy.

Celkově působí dům neprostupně a vjezd podobný vstupu do pravěké jeskyně to jen umocňuje. Malé zdobné průduchy ve fasádě to jen potvrzují. Bonusem budovy je ekologický přístup. Na střeše najdeme 800 metrů čtverečních solárních panelů, které zásobují elektřinou provoz celého domu a nabíjí i 24 parkovacích stání pro elektromobily.

Čtěte další články na téma Nizozemsko

Foto a zdroj: DOK Architecten