11. června 2018 –– architektura –– Ondřej Krynek

Na jihovýchodě Turecka najdete neaktivní stratovulkán Nemrut, jeho nadmořská výška je 2 948 metrů nad mořem. Turisticky vyhledávaný cíl by se mohl v brzké budoucnosti dočkat moderní vyhlídky. Mezinárodní architektonická soutěž Nemrut Volcano Eyes nyní vybrala vítězný návrh od trojice studentů z Portorika. Vyhlídka by měla mít podobu balónu kroužícího nad okrajem vulkánu.

Fernando Irizarry, Marcos Ortiz a Gabriel Rivera vyhráli se svým návrhem UPservatory, který jako jediný přistupoval k řešení vyhlídky zcela odlišným způsobem. Studenti z Univerzity Portoriko navrhli na okraj vulkánu plošinu ve tvaru kruhu, která by začínala na okraji vulkánu a vznášela se nad ním samotným.

Druhou částí vyhlídky je speciálně konstruovaný balón, jenž by nesl ze dřeva postavenou základnu s vyhlídkovou základnou o ploše asi 20 metrů čtverečních. Návštěvníci by nasedli do balónu, který by s nimi obkroužil celou cestu. Díky tomu by se ocitli i nad samotným vulkánem. Samozřejmě by nechybělo posezení ani panoramatický výhled do okolí. Cílem projektu byl i minimální dopad na krajinu, lehká údržba a celoroční provoz.

Čtěte další články na téma rozhledna

Foto a zdroj: Nemrut Volcano Eyes