14.06.2018 –– architektura –– Ondřej Krynek

Německý Vitra Campus ve městě Weil am Rhein se rozrostl o další pozoruhodnou stavbu. Je jím dřevěný srub Blockhouse, který stojí uprostřed parku a slouží jako úkryt pro návštěvníky s možností osvěžení se pitnou vodou. Objekt navrhl Thomas Schütte a postaven byl podle dva roky starého modelu. Do kampusu se letos podepsali i designéři Ronan & Erwan Bouroullec.

„Otvor v jedné stěně vybízí návštěvníky, aby vešli dovnitř. Podél zdí jsou umístěné dvě jednoduché lavice. Uprostřed je žlabová fontána z pálené hlíny, kde se návštěvníci mohou osvěžit čerstvou vodou nebo napít. Blokhaus plní roli přístřešku nebo útočiště, ale je i něčím víc – spíš architektonickým objektem než domem. Připomíná zvětšený model, který lze nejen používat, ale i prohlížet a zkoumat. Funkce srubu podobně jako jeho tvar a použité materiály poukazuje na posuny a ambivalentnost toho, jakým způsobem vnímáme měřítko,“ uvádí Vitra k novostavbě, která byla v roce 2016 vystavena jako model v galerii. Zaujala Rolfa Fehlbauma z Vitry a ten jej nechal v měřítku 1:1 postavit.

Vitra Campus nebyl však obohacen jen o novou stavbu, ale také o dvě umělecké intervence. Francouzská designérská a bratrská dvojice Ronan & Erwan Bouroullec navrhla do zahrady dva objekty, jenž mají funkční i esteticky charakter. Prvním je prstenec Ring, který z nerezové oceli obkroužil vzrostlou třešeň. Funguje jako lavička, ale umožní i trhání zralých třešní. Druhým objektem je Ruisseau, což je mramorový kanál s tekoucí vodou. Protíná zahradu a umožňuje rychlé osvěžení.

Čtěte další články na téma Vitra

Foto a zdroj: Vitra