11.07.2018 –– architektura –– Ondřej Krynek

Na nevyužívaném pozemku v amsterdamském přístavu vyrostl Salt, minimalistický pětipodlažní objekt, které navrhli místní architekti ze studia MVRDV. Betonový objekt je postaven z pomyslných betonových kvádrů s velkými okny, kde každé je pojato odlišným stylem. Celkový design krychle má industriální nádech.

V roce 2011 dostalo MVRDV za úkol navrhnout na nevyužitý pozemek v přístavu v Amsterdamu kancelářskou budovu. V okolí se v té době začaly vyrůstat další moderní stavby, které sice měly mít jednotnou maximální výšku, ale jejich design měl být rozmanitý. Kancelářská budova měla sloužit pro malé a začínající firmy jako inkubátor inspirativních nápadů, místo s neutrálním designem a možností zaparkovat své auto v domě.

Vznikl proto Salt. Minimalistický objekt o rozměrech základny 30 na 30 metrů a výškou 20 metrů. Budova je úmyslně poskládána z pomyslných samostatných bloků o velikosti 5 krát 4 metry s tím, že vždy jednotně velké okno je jinak děleno tenkými černými rámečky.  Pětice podlaží nabízí celkem 3 700 metrů čtverečních užitné plochy včetně přízemního parkoviště.

Dominantou interiéru je jednoznačně masivní dřevěné schodiště, které sahá napříč všemi pěti podlažími. Jednotlivá podlaží jsou pojatá surovým stylem, kde hlavní roli hraje beton, přiznané rozvody a přirozené denní světlo. Díky umístění u přístavu je velkými okny samozřejmě krásný výhled na město. Vnitřní část budovy směrem do vnitrobloku pak nabízí terasy.

Čtěte další články na téma MVRDVAmsterdam

Foto: Ossip van Duivenbode
Zdroj:
MVRDV